Hvordan selge bolig selv

Artikkel 1: Salgsprosessen

Det er ikke lett å avgjøre om man vil prøve å selge boligen selv hvis man ikke vet hva det går ut på. Vi starter derfor serien om hvordan du selger selv med å gi deg en oversikt over hvordan et godt boligsalg bør utføres. Du vil få en kort presentasjon av de enkelte stegene som inngår, og hvert steg blir deretter gjennomgått i detalj hver for seg i egne artikler.


Som eier står du ansvarlig for å opplyse kjøper om alle relevante forhold ved eiendommen du vil selge. Dette gjelder uavhengig av hvorvidt du bruker megler eller ikke, siden megleren ikke overtar ansvaret ditt. Men det finnes ellers ingen regler for hvordan et boligsalg skal gjennomføres når du selger på egen hånd.


Det er likevel ikke slik at alle fremgangsmåter er like smarte. Denne serien handler om det vi kaller å megle selv, og med dette mener vi noe mer enn bare å utelate megleren fra boligsalget. Å megle selv skal være salg av eiendom slik profesjonelle utfører det. Det finnes flere tjenester som hjelper deg med å selge på egen hånd, men en god løsning bør følge en metode som tilsvarer det du nå skal lære.


Vi har utviklet en elektronisk tjeneste som hjelper deg å selge på egen hånd. Den er gratis i bruk og følger fremgangsmåten som er beskrevet i denne serien. Du kan når som teste MegleSelv og se hvordan det gjøres.


---


For oversiktlighetens skyld har vi delt prosessen inn i 5 konkrete steg. Vi jobber i skrivende stund med egne artikler om hvert steg, der vi går mer i dybden og prøver å besvare alle spørsmål du måtte sitte med. Disse blir fortløpende tilgjengelig ved at du etterhvert vil kunne klikke på overskriftene.Steg 1: Lage prospekt


Prospektet, også kalt salgsoppgaven, er en presentasjon av eiendommen du selger. Hensikten med en salgsoppgave er selvsagt delvis å fremheve eiendommens attraktive sider, men det er samtidig svært viktig at du er både åpen og ærlig i fremstillingen. Ellers kan du fort sitte med et økonomisk erstatningsansvar.


Selve prospektdokumentet bør inneholde et sett av sentrale opplysninger, men det trenger ikke omfatte absolutt alt som kan sies om eiendommen. Det er fullt mulig å f.eks. gjøre dokumenter som takstrapport eller egenerklæring tilgjengelig hver for seg, som ved at de er nedlastbare fra samme sted som der selve prospektet ligger tilgjengelig.


Salgsoppgaven bør også inneholde gode bilder, gjerne både innendørs og utendørs. Disse kan med fordel presenteres i en rekkefølge som tilsvarer en "guidet tur" gjennom eiendommen, og ikke hulter til bulter.Steg 2: Markedsføring


Når prospektet er laget, og eventuell øvrig dokumentasjon er på plass, er du klar for å tiltrekke mulige kjøperes interesse for eiendommen din. Det finnes mange kanaler for markedsføring, alt fra et oppslag på lokalbutikken, via annonsering i aviser og på FINN, til kreativ spredning i sosiale medier.


Vi anbefaler primært å legge ut en annonse på FINN, da dette er blitt den dominerende markedsplassen for salg av eiendom i Norge. Nesten alle eiendommer som selges av privatpersoner på det åpne markedet legges ut på FINN. Dette kan selvsagt endre seg i fremtiden, men idag er det først og fremst her potensielle kjøpere leter. Du bør også dele prospektet ditt på f.eks. Facebook og Twitter dersom du er aktiv på sosiale nettverk.


I markedsføringen av prospektet ditt er det lurt å få frem når du avholder visning, og eventuelt også informere om mulighet for private visninger.Steg 3: Holde visning


Visningen er din store mulighet til å overbevise mulige kjøpere om at akkurat din bolig er attraktiv å kjøpe. Og det kan ikke gjentas for ofte: Undersøkelser viser at det er deg kjøpere vil møte, og ikke en salgsrepresentant. Så det er bare en fordel om du holder visningen selv.


Nå er det viktig at eiendommen fremstilles fra sin beste side, og rydding - både ute og inne - er et nøkkelord. Ved å fjerne alt overflødig løsgods virker et areal ikke bare mer tiltalende, men faktisk også romsligere.


Vær forberedt på spørsmål om både selve boligen og forhold som vedrører nærområdet. Unngå diskusjoner om hva du er villig til å selge for, husk at budrunden er en auksjon og ikke et forhandlingsbord. Be heller om et bud; alle bud er verdifulle, også de lave, fordi et bud i det minste kan dra i gang en budrunde og tiltrekke nye bud.


Vi gir deg sjekklister og "jukselapper" for både klargjøring og ting du bør ha tenkt gjennom i forkant av visning, slik at du er godt forberedt.Steg 4: Budrunden


Tiden er endelig kommet for å la kjøperne sloss om boligen din. Det er egentlig ingen formelle krav til hvordan en budrunde skal gjennomføres når man selger på egen hånd, og du bestemmer selv, men visse regler er så innarbeidet at de nok likevel kan være bra å følge.


Eksempelvis vil en autorisert megler ikke ha lov til å formidle et bud med kortere frist for aksept enn til kl 12:00 dagen etter siste visning (altså midt på dagen fredag dersom siste visning er torsdag ettermiddag). Det er også vanlig med minimum 1 times frist for alle nye bud. Dette bidrar til en ryddigere budprosess for deg og fremstår i tillegg mer profesjonelt.


Det kan være vanskelig å håndtere et "aggressivt" bud, altså et bud med svært kort frist, når det leveres direkte til deg. Vi viser deg hvordan du håndterer budrunden på en god og profesjonell måte, og forklarer hvorfor og hvordan et elektronisk budrundesystem bør benyttes.Steg 5: Oppgjør og overtakelse


Hvis du oppnår en pris du er fornøyd med, og velger å slå til på høyeste bud, skal etterhvert bolig og penger bytte eiere. Det er ikke ulovlig å gjennomføre dette på egen hånd, men vi advarer på det sterkeste mot å forsøke - ikke isolert sett fordi risikoen for at noe går galt er så ekstremt høy, men fordi konsekvensene dersom noe går galt kan bli riktig ille.


Det bør fremgå av prospektet hvordan oppgjør og overtakelse gjennomføres, og de fleste budgivere vil rygge unna et mulig boligkjøp så snart de får vite at oppgjøret skal ordnes på tomannshånd. Du risikerer med andre ord å sabotere din egen budrunde allerede før den er i gang. I tillegg nekter mange banker å utbetale lån til kjøper ved privat oppgjør.


For dette siste steget i et salg av eiendom bør man benytte en nøytral og faglig kvalifisert tredjepart som mellommann. Dette er en tjeneste som kan kjøpes hos f.eks. en advokat.


---


Hvis du synes dette virker overraskende enkelt er du ikke alene. Det er en realitet at de fleste boligsalg rett og slett ikke er videre kompliserte under normale omstendigheter. Men f.eks. ved oppgjør av dødsbo, eller dersom det foreligger konflikt mellom eiere, anbefaler vi imidlertid at man innhenter hjelp fra en profesjonell aktør.


Vi håper denne oversikten hjalp deg til et klarere bilde av hvordan salg av bolig uten megler bør gjennomføres. I neste artikkel skal vi se nærmere på prospektet, hvilken rolle det spiller i boligsalget, hvordan det bør utformes, hvilken informasjon det bør inneholde og hvordan du kan finne denne informasjonen på en enkel og grei måte.

Send oss en melding

Vi vil gjerne høre fra deg, enten det gjelder ris og ros eller spørsmål om salgsprosessen, bruk av systemet eller annet.

Vi minner for ordens skyld om at MegleSelv kun tilbyr verktøy og generell veiledning. Av juridiske årsaker har vi ikke anledning til å gi individuell rådgivning eller anbefalinger knyttet til enkeltsalg.

Logg inn

Velkommen tilbake, her kan du logge på med e-post og passord.

Er du ny her hos oss? Bli bruker

Glemt passordet ditt? Få hjelp

Bli bruker

For å lagre og publisere prospekter må du først opprette en bruker. Prospektet ditt blir da tilgjengelig for deg fra enhver datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon.

off
on

Allerede MegleSelv-bruker? Logg inn

Glemt passordet ditt? Få hjelp

Få hjelp

Hvis du har glemt passordet ditt kan vi sende deg en e-post med hjelp til den adressen du brukte for registrering som bruker.

Husker du brukernavn og passord? Logg inn

Har du ikke registrert deg? Bli bruker

Du er i gang!

Som registrert bruker kan du logge inn på MegleSelv når og hvor du vil. Når du er innlogget blir alle prospekter du oppretter og alle endringer du utfører lagret automatisk.

Det neste du bør gjøre er å søke frem eiendommen din og opprette et prospekt. Da får du prøve på egen hånd og se hvor enkelt det er å bruke MegleSelv for en boligselger.

Dine prospekter

Følgende prospekter er tilknyttet kontoen din:

Ingen prospekter funnet

Vi gjør oppmerksom på at publiserte prospekter automatisk blir slettet 6 mnd etter avsluttet budrunde.